Bärplansbåt med ”stabilisator”

En ny typ av bärplansbåt, kallad Foiltwister, visades på Allt för Sjön 2012. Bakom det hela står två svenskar, Björn Haraldson som kläckte idén och Alexander Sahlin, uppfinnare, som konstruerade en fungerande prototyp. Än så länge handlar det om en öppen styrpulpetbåt av aluminium, men tekniken sägs kunna fungera i allt från vattenskotrar till båtar i storlek som Vaxholmsbåtarna, och kanske även ännu större fartyg.

En av nackdelarna med traditionell bärplansteknik är att bärplansvingarna sticker upp ovanför vattenytan och även utanför skrovsidorna. Det gör det t.ex svårare att komma intill en brygga eller att köra båten på trailer.

Foiltwister har endast ett bärplan som är helt under vatten och inte sticker ut åt sidorna. Dessutom är det uppfällbart vilket förenklar vid båtupptagning eller transport på trailer. Höjd över vattnet kontrolleras genom en ytavkännare, som reglerar anfallsvinkeln på bärplanet. Stabiliseringen i sidled sker helt mekaniskt enligt en ny, patenterad metod. Resultatet är en i stort sett ”skumpfri” gång, något som inte brukar vara fallet med traditionell bärplansteknik.

Med 50 hk gör Foiltwister 30 knop och drar endast 0,2 liter per sjömil

Så här såg första provturen ut: 

Bildsvep från mässan hittar du här

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: