Allt för sjön 2015

2015 drömåret både för båtköpare och säljare?

Trabaten, Motorsnipa, bild-001

En dröm i 5 knop eller ……           

Goldfish, Goldfish 38 Super sport, bild (stor)-001

……. en dröm i 100 knop   

Drömmen överst är en replika av en en snipa ritad av Tore Herlin 1933. Nytillverkas av Snickeri träbåten i Kramfors. Info: www.trabaten.com

Drömbåten Goldfish 38 Supersport är en extrem rib, god för 190 km/h. Info: www.goldfishboat.com

**********

Det verkar börja röra sig i båtbranschen igen – i alla fall om man får tro på information från båtmässan Allt för sjön 2015, som hölls på Stockholmsmässan den 28 februari till 8 mars. Ett flertal utställare upplever ett ökat intresse och ökad försäljning jämfört med de senaste åren. Bidragande orsaker kan vara två fina somrar i rad och det ekonomiska läget, som gör att många nu tycker att det är rätt tid att lätta på plånboken och förverkliga sin båtdröm. Under mässan såldes omkring 100 båtar, mest aluminiumbåtar i storlek 5 till 7 meter.

 Text och foto: Lars Erik Mannberg (om inte annat anges)

Årets båtmässa, Allt för sjön, skulle kunna sammanfattas så här: Massor av aluminiumbåtar i alla storlekar, en uppsjö av öppna styrpulpetbåtar i plast och renässans för daycruiser- och hard top-båten. Det fanns även en del bobara båtar, främst i storlek från 30 fot och uppåt. För seglingsintresserade var det dock tunt. Tillverkarna av större segelbåtar hade valt att satsa på mässor nere i Europa.

Här följer en bildkavalkad med något av allt det nya:

Evinrude Allt för sjön 2015

 ”Pimpa” båten med motor i matchande färg

Evinrude verkar ha satsat helt rätt med den nya, fräcka designen på utbordarna. De färgglada motorerna kunde ses på ett flertal båtar på mässan. Överst till vänster syns en aluminiumbåt från svenska Marell med en motor på 200 hk i rött. Båten överst till höger heter Lomac Adrenalina 9,5 och bör med två Evinrude 300 G2 på akterspegeln bli en veritabel raket på sjön. Nere till vänster syns en Anytec 747 Cab.

Info: http://www.marellboats.se  www.lomac.se  www.anytec.se

https://sv-se.facebook.com/EvinrudeSverige

**********

Quadski XL DSC_4112

Vattenskotern som även funkar på land

Quadski-001

Quadski heter det här flytetyget, som kan köras både i sjön och på land. Det är en vattenskoter med vattenjet på 140 hk, men med hjälp av de fällbara hjulen förvandlas den på några sekunder till en landfarkost. I sjön gör den ca 75 km/h och på land ca 70 km/h (motorn elektroniskt strypt till 40 hk). Finns i två modeller för en eller två personer. Pris ca 500.000 respektive 550.000 kronor. Info: www.nivado.com

**********

 Åka öppet det som gäller

Yamaha Motor, Jeanneau Cap Camarat, bild-001

En klar trend är att dagens båtfolk vill åka öppet. Styrpulpetbåtarna är det som dominerar, men ”halvöppna” daycruiser- och hardtop-båtar varkar få en renässans. Båten på bilden ovan heter Cap Camarat 7,5 CC och kommer från den franska tillverkaren Jeanneau. Det är en bow-rider i det lite större formatet, mått 7,2 x 2,52 m. Godkänd för upp till 300 hk.

Info: www.yamaha-motor.se

**********

Bella 600 R, BR, DC och HT bygger på samma skrov

Bella600

Bella 600 2 DSC_4064Bella 600 R        

Bella 600 3 DSC_4065

Bella 600 BR

Flera tillverkare, bl.a. Ryds och Uttern, har tagit fram skrov, som man sedan försett med olika överbyggnader. Nu gör Bella samma sak. Utgående från ett 6-metersskrov har man skapat fyra olika båtmodeller, Bella 600 R med mittpulpet, 600 BR som är en bowrider, daycruisern 620 DC och en hard-topbåt 620 HT. Priser i grundutförande från ca 310.000 till 380.000 kr. Info: www.bellaboats.fi och www.marindepan.se

 **********

Daycruiser och hard-top ökar i popularitet

Yamarin 63 HT 1 DSC_4086

Yamarin 63 HT 2 DSC_4087

Yamarin 63 HT är en modern hardtopbåt som trots att den bara mäter drygt sex meter fungerar för sjöturer med familjen med möjlighet till övernattning. Två vuxna ryms i kojen i fören och aktersoffan kan stuvas om till en bädd med plats för ytterligare två vuxna. Kan förses med Wallas-spis och kylskåp. Det finns även plats för en Portapotti. Notera den öppningsbara framrutan och halksäkra däcket, som gör det enkelt att ta sig i och ur båten.

Info: www.yamaha-motor.se

**********

 Daycruiser eller hardtop? Svar: Sport-Top

Flipper 600 ST 1 DSC_4126

Flipper 600 ST 2 DSC_4127

Förra året presenterade Flipper modellen 600 DC (se bildreportaget från flytande båtmässan 2014 i Gustavsberg), en för en 6-metersbåt mycket rymlig och välutrustad modell. En av nyheterna i år är Flipper 600 ST, som bygger på samma skrov, men har ett litet ”tak” i fören. Det framskjutna taket ger den öppna känslan hos en daycruiser, men inte den instängdhet som en konventionell hardtopöverbyggnad kan ge. Enkelt att ta sig i och ur båten via den stora, öppningsbara vindrutan. Flipper 600 ST utsågs till Boat of The Show på Helsingforsmässan 2014.

Info: www.flippermarin.se

**********

  Aluminium i alla former

XO 250 black and white-001

XO 250 2 DSC_4108

Den senaste modellen i XO-flottan heter XO 250 Open. Man kallar den daycruiser, men den är öppen som en bowrider. Man åker skyddat bakom den stora vindrutan, men kan lätt ta sig iland utan att behöva balansera på ett halt fördäck. Soliga, varma dagar kan passagerarna tryggt njuta av fartvinden i utrymmet i fören. Aluminiumskrov och samma tuffa design som övriga XO-båtar.

Info: www.xoboats.fi    eller www.sea4you.se

 **********

Aluminiumbåtar på ryska (nu)

North Silver Pro 745 Cabin DSC_4072

 

North Silver Pro 745 Cabin

North Silver Pro 655 Cabin 1 DSC_4070

North Silver Pro 665 Cabin

North Silver Pro 655 Cabin  2 DSC_4071

North Silver Pro 665 Cabin. Inget onödigt bjäfs i kabinen.

Sportsudprom Production Association i St Petersburg är en av Rysslands största motorbåtstillverkare med allt från enkla båtar på 5 meter till avancerade modeller för yrkessjöfart, alla tillverkade i aluminium och utrustade med utbordare, inombordare med drev eller vattenjet. För närvarande söker man representant i Sverige.

Info: www.silverboats.ru (Obs hemsida på ryska)

**********

Aluminiumbåt på ryska (förr)

Volga 3 DSC_4120

Volga 2 DSC_4122

Volga 1 DSC_4124

Volga text DSC_4121

Redan på 60-talet byggde man aluminiumbåtar i ryssland, t.ex. den mycket speciella bärplansbåten Volga som visades på Classic boat Show på mässan.

**********

Nytt alubåtmärke och unik dieselutbordare

Oxe Diesel DSC_4098

Sverigepremiär var det för finlandstillverkade Kewatec aluminiumbåtar. Modellen på bilderna heter Kewatec Easy 7.1, och är främst tänkt för den kommersiella marknaden. Det gäller även för den unika dieselutbordaren Oxe, som presenterades redan förra året, men nu testkörs av ett antal kunder. Oxe är framtagen av Cimco Marine Diesel AB i Ängelholm, där motorn också än så länge tillverkas.

Motordelen i Oxe är en marinkonverterad GM-diesel på 200 hk. Unikt är den högt sittande växellådan och överföringen av kraften till propellern, som sker med ett system av kolfiberförstärkta remmar. Remdriften sägs klara dieselns höga vridmoment bättre än traditionella vinkelväxlar plus att det blir ryckfria växlingar. Dessutom är det förhållandevis enkelt att anpassa utväxlingen i lådan till aktuell båt och användningssätt.

Oxe Kewatec DSC_4099

Bogporten på Kewatecbåten är perfekt för hantverkare och andra som jobbar i våra skärgårdar, men naturligtvis även för fritids- och fastboende på öar.

Info Kewatec: www.hdboats.se eller www.kewatec.fi

Info Oxe: www.oxe-diesel.com 

 **********

Ny större Ockelbo

Ockelbo B18 AL DSC_4069

 ”Klassikern” Ockelbo B16 AL har fått en storasyster med beteckningen B18 AL. Konceptet är detsamma, robust aluminiumbåt med stora möjligheter att anpassa utförandet med babords- eller mittpulpet, stuvfack, pulpitkapell med mera.

Info: www.ockelboboats.se

**********

 Ta med bilen på båten

Arronet 27 CC Work DSC_4140

 Arronet 27 cci Work heter denna nya arbetsbåt från varvet i Östhammar. Den extra breda bogporten (1,6 m) och stora däcket, gör det möjligt att köra ombord en liten bil eller ett arbetsfordon. Finns i utförande med inombordsdiesel eller utbordare.

Info: www.arronet.se

**********

Ännu större Busterbåtar

 

Busterbåtarna blir bara större och större. Här lyxvarianten Buster M5

Buster M5 1 DSC_4135

Buster M5 2 DSC_4132Elegant och påkostad inredning i Buster M5, bl.a. fjädrande stolar.

Buster XXL (nedan) är en ny modell i ”familjeutförande”. Med en längd på 6,29 m och bredd 2,17 m ligger den strax under Buster Magnum i storlek.

Buster XXL 1 DSC_4129

Buster XXL 2 DSC_4131Buster XXL har skarp v-botten som sägs ge mycket mjuk gång.

Info: www.flippermarin.se

**********

Räddningsbåt med utbordare med vattenjet

Minab räddningsbåt 2 DSC_4143

Minab räddningsbåt 1 DSC_4142

Nordic rescue boat kallas denna brand- och räddningsbåt, som bygger på Buster XL Pro. Båten har en 150 hästars Yamaha utbordare med vattenjet. Förutom att driva fram båten, kan utombordsmotorn vid brandbekämpning leverera över 3000 l/min. tillverkas av Min AB Yamaha Center i Kiruna.

Info: www.nordicrescue.com

**********

 Williams Jet Tenders nu i Sverige

 

Williams Turbojet DSC_4136

 

Williams Turbojet 285 är minstingen i serien. Pris med 80 hk från 314.300 kr (ovan).

Williams Sport Jet 460 (nedan) har en Rotax 4-TEC 150 hk Jet och kostar från 486.000 kr. Frakttillägg tillkommer.  Det finns även flera modeller med dieseljet.

Williams Sportjet DSC_4138

Williams Jet Tenders är en serie små vattenjetdrivna rib-båtar främst avsedda att följa med i tendergaraget på din Princess eller annan stor båt. Tar dig säkert och snabbt iland när storbåten inte kommer in. Fungerar även för trygg vattenskidåkning eller andra vattenlekar. Ingen propeller som kan skada simmande.

Info: www.boatmarket.se

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: