Allt på sjön 2011 i Gustavsberg

Flytande båtmässan i Gustavsberg en succé!

Flytande båtmässan i Gustavsberg blev en succé! Sweboat som arrangerade mässan tillsammans med Arcona Yachts och Värmdö kommun hade kalkylerat med runt 10.000 besökande. Det kom över 20.000 båtintresserade. Att kalla det en folkfest är inte att ta i.

Text och foto: Lars Erik Mannberg

En mer lyckad premiär för den flytande båtmässan i Gustavsberg kan man knappast tänka sig. Mässan hölls i strålande sensommarväder den 2-4 september i hamnen i Gustavsberg. De befintliga bryggorna hade kompletterats med flera pontonbryggor, så att det fanns plats för runt 200 segel- och motorbåtar. På Kattholmen i anslutning till hamnen visade ett antal tillbehörsfirmor sina produkter.

Samma helg hölls den traditionella Flytande båtmässan i Wasahamnen i Stockholm, och det förekom skriverier, bland annat i båtpressen, där man frågade sig vad Sweboat menade med ”tilltaget” att sjösätta en konkurrerande mässa, dessutom samma helg. Men redan nu har Sweboat bestämt att det ska bli en Gustavsbergs-mässa även 2012, och blir intresset lika stort då, undrar jag om inte Allt på Sjön i Gustavsberg blir mässan som gäller. Fritt inträde och gratis parkering är inte minst viktigt för att få många besökare.

Det mesta var mycket välordnat. Lite gnissel blev det när parkeringsvakter försökte mota in bilisterna i det speciellt för mässan iordningsställda parkeringsområdet. Somliga parkerade hellre på de vanliga parkeringarna som också är avgiftsfria.

På området fanns möjlighet att köpa kaffe, korv och annat att äta. I hamnområdet finns flera lokala restauranger och kaféer som jag tycker man borde ha gjort mer reklam för. Nästa år bör man ordna bättre vägvisning till dessa, eller kanske låta en eller flera av dem ordna utomhusserveringar i mässområdet.

Här följer en kort presentation av något av det som visades på Allt på Sjön i Gustavsberg:

Buster XXL Cabin visades redan i våras på båtmässorna. Aluminiumskrov med plastöverbyggnad är receptet för att du ska åka mer komfortabelt i ur och skur än med de traditionella öppna Busterbåtarna. Längd 6,35 m, bredd 2,4 m. Pris 566.000 med 150 hk utombordare.

Marino APB har en fomgivning som man kan ha åsikter om. Klart är i alla fall att den blir uppmärksammad när du glider in i gästhamnen eller till bryggan vid sjökrogen.

Jobs Marin AB visade nya MV-Marin  Access 7, en praktisk hyttbåt för transporter eller utflykter på sjön i alla väder. Möjlighet finns att göra den bäddbar för två personer. Som extra tillbehör finns även toa som kan placeras i ett särskilt utrymme med ståhöjd i aktre delen av hytten. Även spis och kylskåp kan köpas till. Till den tuffa framtoningen bidrar den helt lodräta framrutan. L x B 6,6×2,6 m. Pris från 585.000 med 130 hk Evinrude Etec.

Styrplatsen i Acess 7. Mycket bra sikt åt alla håll. Lätt att ta sig ut både till för och akter

Toa finns som tillbehör till Access 7. Full ståhöjd i toautrymmet, liksom i resten av hytten.

En hel radda Aquadorbåtar visades upp bland annat nya AQ 21 WA närmast kameran. En snygg och välgjord walkaroundbåt som finns både med utbordare och inomborderare. Pris från 547.000 kr med 150 hk Mercury Verado respektive 620.000 med 270 hk inombordsmotor.

Askeladden har haft det lite motigt, men är tillbaka på banan igen. P66 Weekend är en tuff kabinbåt som är tänkt för trygga turer oavsett väderlek. Ståhöjd i kabinen och under kapellet. Fyra sovplatser, toa, pentry med spis, kylskåp och diskho gör den lämplig för semesterturer med den lilla familjen.

Det var stundtals trångt på bryggorna. Bra initiativ att det gick att låna flytväst till de små mässbesökarna.

På Kattholmen kunde man titta på tillbehör i uppställda tält. I huset i bakgrunden har i många år funnits en Watskibutik, men i våras stängdes den. De här dagarna skulle nog ägarna ha varit glada att ha haft den kvar. Kvar finns Arcona yachts AB (osäkert hur länge, eftersom somliga hellre vill se bostadshus i stället för båtar på Kattholmen).

Robusta aluminiumbåtar har blivit mycket populära bland yrkesfolk, men även hos privatpersoner som behöver en oöm båt t.ex. för transporter till stugan på ön. Alukin C750 är en kabinmodell som tillverkas av ett litet varv i Roslagen. Det finns även flera öppna varianter. Båtarna går att få anpassade efter köparens behov. Mer info på http://www.alukin.se

Det fanns även en hel del segelbåtar på mässan, bl.a. ett flertal från Arcona, som var med och arrangerade mässan.

Uttern D62 visades redan i våras på mässorna. Här kunde man känna på den i sitt rätta element.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: