Bojkättingen hade knappt två millimeter kvar!

För tillfället har vi bara vår Minibuster kvar efter att ha sålt Nidelv 24:an Johanna. Läge att passa på att kolla bojkättingarna på bryggbojen och gästbojen när det var båtfritt vid bryggan. Dessutom hade kättingarna inte bytts sedan 2006, d.v.s. för sex år sedan. Arbetsbåten ”Vixen” kom till vår assistans och lyfte upp bojarna med kätting och bojstenar.

Foto: Kim Mannberg

Arbetsbåten Vixen såg gigantisk ut vid sidan av vår Minibuster, men den tog sig ända in till land och lyfte upp bojarna på stranden.

Bryggbojen hade 13 mm galvad kätting längst ner och 9 mm upp till bojen. Motsvarande för gästbojen var 13 mm respektive 10 mm. Bojarna har legat i bräckt vatten på Värmdö i Stockholms skärgård.

Så här såg gästbojens 10 mm-kätting ut på det mest korroderade stället, bara knappt ett par millimeter kvar:

Den kättingen hade inte klarat en säsong till. Förunderligt nog höll den för att lyfta den ganska rejäla bojstenen.

Bojarna ligger bara ca 20 m från varandra, ändå såg de väldigt olika ut i förslitnings/korrosionsavseende. Båda var mest korroderade någon meter från botten, men den grövsta var alltså mest illa däran. Däremot var den nästan helt opåverkad resterande längd upp till bojen.

Bryggbojen som var 9 mm hade forfarande ca 5 mm kvar på det mest korroderade stället. I gengäld var den totalt överväxt med havstulpaner ända upp till bojen. Jag antar att gästbojens kätting hade en galvanisering som havstulpanerna inte gillade. Det kan också vara så att galvaniseringen på bryggbojens 9-mm-kätting hade korroderat bort, så att halvstulpanerna fick rent järn att sätta sig på. Kättingarna byttes alltså vid samma tillfälle 2006, men var köpta på olika ställen.

Hittade en i mitt tycke bra hemsida om hur man dimensionerar boj, kätting och bojsten och vad man bör tänka på när det är dags för byte. Här hittar du den: http://www.bohusassuransen.se/fortojning.pdf 

Du som bor på Värmdö och behvöer hjälp med bojlyft hittar Vixen här: http://vixensjotransport.se/hem/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: